Case Liito Oy
Frisbeegolf liitää älyaikaan
Mitä frisbeen heitossa oikeasti tapahtuu? Miten frisbeekiekko käyttäytyy? Voiko heitoista kerätä dataa ja kehittyä sen avulla yhä paremmaksi frisbeegolfariksi? Kolme kansainvälisen liiketalouden opiskelijaa kääntyi kuumottavien kysymystensä kanssa Arestechin puoleen noin vuosi sitten. Nyt golfkiekon seurantalaitteen proto on edennyt testausvaiheeseen. Innovatiivinen dataratkaisu tulee mullistamaan räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattavan lajin niin Suomessa kuin maailmallakin.
Kysy – mahdottomiakin!
-
Meillä oli vahva näkemys siitä, mitä halusimme heitosta tietää. Vaan emme tienneet, onko sen tiedon kerääminen mahdollista. Siinä vaiheessa otimme yhteyttä Arestechiin. Tuttavakontaktin kautta tiesimme, että siellä Arto Parikka ja kumppanit ovat vuosien varrella ratkoneet hyvinkin uniikkeja tuotekehityksen kysymyksiä – miksei siis frisbeekiekon syvintä olemustakin, Mika Meriläinen kiteyttää.
Meriläinen ja hänen yhtiökumppaninsa Henry Tuononen ja Emil Suomi perustivat Liito Oy:n vuoden 2023 lopulla. Karelia-ammattikorkeakoulussa ystävystyneestä kolmikosta Suomi ja Tuononen innostuivat frisbeegolfista ja vuosia sitten. Meriläinen löysi lajin hienouden Liito Oy:n perustamiseen johtaneen liikeidean myötä.
Tekniikka dataksi
Frisbeegolf on vahvasti sukua perinteiselle golfille. Lajien sanasto ja säännöt mukailevat toisiaan sillä erotuksella, että pallon sijasta frisbeegolfin peliväline on litteä kiekko. Pelin tavoitteena on edetä korille mahdollisimman vähin heitoin.
Heittotekniikassa on kyse frisbeekiekon hallinnasta – miten noin150-180-grammainen kiekko lentää, kiertää ja kääntyy ja miten heittäjä pystyy vaikuttamaan omaan suoritukseensa. Juuri nämä asiat Arestechin ja Liito Oy:n tuotekehitysyhteistyöllä tehdään näkyväksi dataksi. Innovatiivinen älylaite hyödyntää mm. anturitekniikkaa, gps-paikannusta ja bluetooth-teknologiaa.
-
Pienellä ja kevyellä seurantalaitteella pystytään keräämään uskomaton määrä dataa. Tiedon avulla pelaaja pystyy kehittämään tekniikkaansa ja parantamaan suoritustaan. Arestech on todella hienosti ymmärtänyt sen, mitä tavoittelemme. Vuoropuhelu on ollut sujuvaa, tarpeemme ja tavoitteemme on ymmärretty hienosti, Tuononen sanoittaa yrittäjäkolmikon tuntemuksia.
Sovelluskehitystä askel kerrallaan
Seurantalaitteella kerättävä data välitetään pelaajan älypuhelimeen. Tätä varten Liito ja Arestech vievät eteenpäin myös sovelluskehitystä. Kun pelisuorituksia ja kokemuksia pystyy sovelluksen kautta jakamaan ja vertailemaan myös toisten lajien harrastajien kanssa, lajin yhteisöllisyys ponnahtaa kokonaan uudelle tasolle.
Tuotekehitystyötä nuoret yrittäjät ovat vieneet läpi mm. Karelian Draft-tuotekehitysohjelman tuella sekä kuluvana keväänä pokatun Start Me Up -liikeideakilpailun voittorahan turvin. Sovelluskehitys tulee jatkossa vaatimaan huomattavia pääomia. Tässä vaiheessa yrityksen tavoite on edetä proof-of-consept-vaiheeseen, eli vakuuttamaan idean toteutuskelpoisuus.
Liito Oy:n innovatiiviselle dataratkaisulle pelkästään Suomen markkinat tarjoavat loistavan foorumin vuoropuhelulle frisbeegolfin harrastajien ja kilpailijoiden kanssa. Vuoropuhelu ja käyttäjäkokemusten huomiointi on tärkeää, sillä Liito tähtää seurantalaitteen ja sovelluksen kehittämisessä kansainvälisille kasvumarkkinoille. Lajin varsinainen suurmaa on USA. Liikunnallisen, sosiaalisen ja pelaajille edullisen lajin suosio on kovassa nosteessa myös Euroopassa.