Case Kata Safety Oy:
”Näkymättömästä näkyväksi”
Kun Kata Safety Oy nelisen vuotta sitten ryhtyi luomaan ikonisesta KATA-säteilymittarista uutta sukupolvea, Katan toimitusjohtaja Janne Rahunen valitsi tuotekehitystiimin elektroniikka-asiantuntijaksi Arestech Oy:n. Tuotekehitysprojektin ensimmäinen hedelmä KATA Solo tuotiin markkinoille vuoden 2021 lopulla.
Pala historiaa
Huhtikuussa vuonna 1986 Tshernobylin ydinvoimalaitoksella tapahtui tuhoisa onnettomuus. Karmiva katastrofi innoitti tuolloin Säteilyturvakeskuksessa työskennelleen Kauko Tanskasen kehittämään KATA®-säteilymittarin. Tarkka ja luotettava mittari on palvellut uskollisesti vuosikymmenet, kunhan huolloista ja kalibroinneista on huolehdittu.
-
Heti startissa arvioimme, että turvallisuuden ja varautumisen tarpeet tulevat kasvamaan. Pienelle yritykselle tuotteiden ja toiminnan kehittäminen on elinehto. Niinpä säteilymittauksen 3-vuotinen tuotekehitysprojekti käynnistettiin pikimmiten, Rahunen taustoittaa. Hän ja vaimonsa Elina Rahunen ostivat Katan liiketoiminnan vuonna 2018.
Nopeita muutoksia
Kukapa olisi vuonna 2020 osannut ennustaa, miten ”kuumottavan” tuotteen tuotekehitysprojektiin Arestech päätyikään. Varsin nopeasti Ukrainan sodan syttymisen jälkeen varautumisen merkitys nousi uusiin ulottuvuuksiin. Median otsikoista paistoi huoli Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuudesta. Suomen väestönsuojat puolestaan kiinnostivat kansainvälistä mediaa.
Kun maailmalla kohistiin, Kata Safety kumppaneineen jatkoi määrätietoista tuotekehitystyötään turvallisemman tulevaisuuden puolesta.
Hyvässä ja pahassa
Säteily ei näy, kuulu, haise, ei maistu. Sotaisassa myllerryksessä saattaa unohtua, että säteily on loistava työkalu monenlaisissa tilanteissa. Säteilylähteitä käytetään mm. elintarvike-, energia-, rakennus- ja metsäteollisuuden prosessien mittalaitteissa ja myös terveydenhuollossa.
Ketterää yhteistyötä
Kata Safetyn pääpaikka on Joensuussa, toinen toimipiste sijaitsee Jyväskylässä. Katan palvelut ulottuvat läpi Suomen, kansainvälistymisen kynnykselläkin ollaan.
Kasvuhakuisessa yrityksessä tuotekehityksen tärkeys on ymmärretty. Ymmärretty on sekin, että pienen yrityksen on järkevää solmia tuotekehityskumppanuuksia taitaviksi tiedettyjen ammattilaisten kanssa.
Solo:n jälkeen Katan ja Arestechin yhteistyö on jatkunut useissa asiakaskohtaisissa tuotteissa ja järjestelmissä.
-
Näissä jo toteutuneissa projekteissa olemme tarvinneet kumppaneiden osaamista mm. elektroniikkaan, ohjelmistokehitykseen, muotoiluun ja visualisointiin. Yhteistyö on pelannut hyvin, Janne Rahunen summaa.