preloder
Arestech Blog
touko 29 18

Prototyypillä nopeasti ideasta toteutukseen

Arto Parikka
ketterä prototyyppi

Onko sinulla hyvä idea ja haluat kokeilla miten se toimisi käytännössä? Tämän blogitekstin tarkoituksena luetella muutamia hyviä keinoja, joiden avulla prototyyppi saadaan nopeasti valmiiksi.

1. Tee prototyyppi valmiista elektroniikkamoduuleita

Valmiista moduuleista saa yleensä kasattua laitteen joka toteuttaa tarvittavan tehtävän. Ulkonäöllisesti tai fyysisiltä mitoilta oikeaksi protolaitetta voi olla näin vaikeampi saada, joskin markkinoilla on myös hyvin kompakteja moduuleja.

Kaksi ylivoimaisesti suosituinta moduulia/ympäristöä ovat

Näihin ympäristöihin löytyy monenkokoista levyä aina postimerkinkokoisitta IOT-levyistä kattaviin linux-käyttöjärjestelmillä varustettuihin laitteisiin saakka. Entä sitten laitteiden yhdistely ja ohjelmointi? Näiden open-source alustojen ympärille muodostuneet yhteisöt jakavat koodinsa monesti myös muitten käyttöön, joten myös valmiita esimerkkejä ja ohjeita on saatavilla paljon eikä kaikkien tarvitse keksiä pyörää uudelleen.

2. Tulosta mekaaniset komponentit 3D-tulostimella

Muovikotelot ja muut mekaaniset komponentit on kätevää tulostaa protovaiheessa 3D-tulostimella. Tulostamista tarjoavia yrityksiä löytyy paljon ja käyttökelpoisen tulostimen saa jo edullisesti monesta tavaratalostakin.

Tiesitkö että muoviosoia voidaan tulostaa myös läpinäkyvinä? Tai että muovin tulostamisen lisäksi on mahdollista tulostaa myös metalliosat.

Tulostin tarvitsee tietenkin aina mallin, jonka pohjalta tulostus tehdään. Mallin voi tehdä itse verkosta löytyvillä ilmaisohjelmilla kuten Googlen SkechUpilla tai Blenderilla. Kannattaa kuitenkin harkita myös ammattitaitoisen mekaniikkasuunnittelijan käyttämistä, koska tällöin malli saadaan nopeasti ja malli on heti toteutettu ohjelmistolla, jota voidaan käyttää myös tuotekehitysprosessin jatkuessa.

kuva: www.materflow.com

3.Open-source ohjelmistokehykset ja kirjastot

Tarvitsetko nopeasti prototyypin verkkopalvelusta tai vaikka mobiilisovelluksesta? Valitse oikea ohjelmistokehys (framework) sekä siihen päälle kirjastot ja pääset paljon helpommalla. Hyvä ohjelmistokehys tarjoaa valmiina tai helposti saatavilla jokaisen verkkosovelluksen perusominaisudet  kuten CRUD:in ja käyttäjähallinnan. Se pakottaa myös luomaan koodia, joka on uudelleenkäytettävää ja skaalautuvaa. Lisäksi hyvä ohjelmistokehys on mahdollisimman kevyt ja toimii nopeasti. Mitä enemmän kehyksellä on käyttäjiä ja dokumentaatiota saatavilla sen parempi. Toivottavaa olisi myös että kehystä ylläpidettäisiin myös mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen. Kuten ehkä huomasit osa ominaisuuksista kuulostaa enemmän tuotantoversion toivottavilta ominaisuuksilta. Hyvä kehys mahdollistaakin nopean protoilun ja proton skaalaamisen tuotantoversioksi.

Verkko- ja mobiilisovellusten kehittelyissä hyväksi havaitsemiamme ja suosittuja kehyksiä ja kirjastoja tällä hetkellä ovat mm.

4. Ketterä protoilu

Prototyypin rakentamisessa kannattaa keskittyä ominaisuuksiin joiden myötä uusi tuote tuo lisäarvoa. Jos sinulla on hyvä idea, mutta et ole varma toimiiko se käytännössä, ei yleensä kannata käyttää suuria summia rahaa tuotteen hiomiseen tässä vaiheessa. Sen sijaan kannattaa etsiä tärkeimmät nyanssit, valmistaa nopeasti tuote, joka toteuttaa ne ja iskeä tuote koekäyttäjien kokeiltavaksi. Tämä mahdollistaa tärkeän palautteen saamisen mahdollisimman nopeasti. Palautteen avulla tuotetta voidaan viedä seuraavassa iteraatiossa korjattuun suuntaan eikä haaskata rahaa väärien ominaisuuksien toteuttamiseen. Näin nopeutetaan tuotteen pääsyä markkinoille ja käytetään budjetttia viisaasti.